Art Autun #2020

"Rien ne se perd, rien ne se crée, tout se transforme", Antoine Lavoisier

ArtAutun brengt om de twee jaar een tentoonstelling met hedendaagse kunst op verschillende plekken in het historisch centrum van de Franse stad Autun, in het hart van Bourgondië.

De tweede editie vindt plaats van 4 juli tot 27 september. Curatoren Reniere&Depla, een Belgisch schildersduo dat drie jaar geleden in Autun neerstreek, heeft drieëndertig kunstenaars uit België en Frankrijk geselecteerd. Het gaat hoofdzakelijk om hedendaagse kunstenaars, aangevuld met gerenommeerde en minder bekende moderne meesters. Voor deze editie #2020 maken Reniere&Depla net als voor ArtAutun #2018 een eigenzinnige keuze: ‘We willen laten zien wat ons op raadselachtige wijze ontroerde, verwonderde en bijbleef.’ 

De kunstwerken worden op verschillende historische plaatsen in stad Autun getoond. In Musée Rolin, waarvan de wortels teruggaan tot de 15de eeuw, worden de tentoonstellingsvleugel en de ‘cour d’honneur’ gebruikt. Daar gaat het werk van de geselecteerde kunstenaars in dialoog en confrontatie met kunstwerken uit de museumcollectie.

Uitzonderlijk wordt het Panopticon opengesteld: een circulaire gevangenis, gebouwd in 1855. Dit bijzondere pand was tot in de jaren 1950 in gebruik, werd daarna een opslagplaats en staat intussen al geruime tijd leeg. Het Panopticum maakt deel uit van een ambitieus renovatieplan, waarbij het samen met het Musée Rolin en het voormalige gerechtsgebouw tot één museumsite zal worden verbouwd. Deze leegstaande gevangenis ademt een bijzondere sfeer. De naakte ruimte gaat de confrontatie aan met hedendaagse kunst. Reniere&Depla brengen nieuwe en oude kunst samen op historische plekken, helemaal in de geest van de beroemde uitspraak van Antoine Lavoisier: ‘Rien ne se perd, rien ne se crée, tout se transforme.’ 

Deelnemende hedendaagse kunstenaars: 

Philip Aguirre y Otegui, Mireille Blanc (F), Elke Andreas Boon, Koen Broucke, Johan Clarysse, Anton Cotteleer, Thierry De Cordier, Peter de Cupere, Jan De Maesschalck, Reniere&Depla, Stief Desmet, Sarah De Vos, Robert Devriendt, Wim Delvoye, Arpaïs Du Bois, Nick Ervinck, Michael Filez, Karin Hanssen, Edmée Laurin (F), Thomas Lerooy, Timothée Schelstraete (F), Hans Vandekerckhove, Laura Vandewynckel, Jan Vanriet, Cindy Wright, Han Yaqun (F). 

Er worden ook 7 moderne kunstenaars tentoongesteld:

Edgard Tytgat, Rik Wouters, Marthe Donas, Gust De Smet, Hippolyte Daeye, Antoine Mortier, James Ensor. 

Praktisch: 

Art Autun #2020
van 4 juli tot en met 27 september
Musée Rolin & Panopticon Autun, Bourgogne - France
www.artautun.fr